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Coordinator, Anti-Counterfeiting Task Force 
Anti-Counterfeiting Educational Foundation, Inc. 
P.O. Box 903 
Sylvania, OH 43560 
 
Re:  Anti-Counterfeiting Educational Foundation, Inc. - Advisory Opinion 
 
Dear Ms. Deisher, 
 
 This is in reply to your August 8, 2019 email to the staff of the Federal Trade 
Commission (“FTC”) on behalf of Anti-Counterfeiting Educational Foundation, Inc. (“ACEF”), 
requesting an opinion concerning the marking of the word “COPY” on imitation numismatic 
items pursuant to the Rules and Regulations Under the Hobby Protection Act, 16 C.F.R. part 304 
(“Hobby Rules”).1  In your email, you requested a response to the following questions: 
 

“Does the incusing of the word ‘COPY’ have to be part of the manufacturing 
process or can it be applied later?” 
  
“If it can be applied later, can any entity or individual citizen apply the word 
‘COPY’ as long as it is in compliance with the requirements set forth in §304.6?” 

 
 Your email reported that members of the numismatic community have asked ACEF 
whether it would be legal for them to mark imitation U.S. coins identified in the marketplace 
with the word “copy.”  Additionally, you conveyed that some persons have suggested that ACEF 
have punches made to the specifications set forth in 16 C.F.R. § 304.6 and offer to mark 
imitation numismatic items as such as a service at coin shows. 
 

                                                            
1 As defined in the Hobby Protection Act, 15 U.S.C. §§ 2101-06 (“Hobby Act”), an imitation 
numismatic item is “an item which purports to be, but in fact is not, an original numismatic item 
or which is a reproduction, copy, or counterfeit of an original numismatic item.”  Id. § 2106(4).  
The Hobby Act defines original numismatic items to include coins, tokens, paper money, and 
commemorative medals that have been part of a coinage or issue used in exchange or used to 
commemorate a person or event.  See id. § 2106(3). 
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 In response to your questions, as discussed below, FTC staff opines that with respect to 
unmarked imitation numismatic items found in commerce, entities other than the manufacturer 
or importer may mark the word “copy” on such items after their manufacture following the 
marking requirements set forth in 16 C.F.R. § 304.6.  However, such markings do not excuse 
prior violations by entities required to comply with the Hobby Act and Hobby Rules.   
 
 The Hobby Act requires manufacturers and importers of imitation numismatic items, as 
well as persons or entities engaged in “the sale in commerce” of such items, to mark such items 
“plainly and permanently” with the word “copy.”  15 U.S.C. § 2102(b).2  Consistent with the 
Hobby Act, the Hobby Rules establish, among other things:  (1) the location of markings on 
items; (2) the sizes and dimensions of the letters and numerals to be used; and (3) how to mark 
nonincusable and incusable items.  16 C.F.R. § 304.6.  Incusable items are those that can be 
impressed with a stamp.   
 
 As to the timing of the “copy” mark, the Hobby Act and Hobby Rules establish that 
imitation numismatic items must be marked at least in the domestic manufacture of such items or 
before the importation of such items into the United States for introduction into or distribution in 
commerce.  15 U.S.C. §§ 2101(b), 2104; 16 C.F.R. § 304.6.  Failure to comply subjects violators 
to liability in governmental and private actions.3  Accordingly, the marking of the word “copy” 
must be part of the domestic manufacturing process for imitation numismatic items and must 
occur prior to importation of such items made outside the United States.  Persons engaged in the 
sale in commerce of such items must also comply.  15 U.S.C. § 2101(b); 16 C.F.R § 304.3.   
 

Notwithstanding the foregoing, the Hobby Act and the Hobby Rules do not prohibit 
entities other than manufacturers and importers from subsequently marking unmarked imitation 
numismatic items as copies pursuant to the marking requirements of the Hobby Rules, 16 C.F.R. 
§ 304.6.  Indeed, the Hobby Act and the Hobby Rules contemplate that persons engaged in the 
sale in commerce of such items will comply with the marking requirement prior to such sales, 15 
U.S.C. § 2101(b), 16 C.F.R. § 304.3.  However, later markings do not excuse prior violations by 
entities required to comply with the Hobby Act and Hobby Rules.  For example, if a coin owner 
who obtained an unmarked imitation 1932-S Washington Quarter from an importer discovers 
that it is a copy and chooses to mark it as a copy for purposes of identification, that marking 
would not relieve the importer from liability for failing to comply with the Hobby Act and 
Hobby Rules. 

 
Please note that this letter only expresses an opinion concerning laws enforceable by the 

Federal Trade Commission.  See 15 U.S.C. § 2105 (provisions of Hobby Protection Act “are in 

                                                            
2 It is also a violation of the Hobby Act for a person to provide substantial assistance, or support, 
to any manufacturer or importer or seller of imitation numismatic items if that person knows or 
should have known that the assisted or supported entity is violating the Hobby Act’s marking 
requirements.  Id. § 2102(d).   
3 Violations of the Hobby Act are enforceable by the Commission as violations of the Federal 
Trade Commission Act, 15 U.S.C. §§ 2101(b), 2103, and also provide grounds for private suits 
seeking injunctive relief and damages.  Id. § 2102.   
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addition to, and not in substitution for or limitation of, the provisions of any other law of the 
United States or of the law of any State”).   

   
 In accordance with Section 1.3(c) of the Commission’s Rules of Practice and Procedure, 
16 C.F.R. § 1.3(c), this is a staff opinion only and has not been reviewed or approved by the 
Commission or by any individual Commissioner, and is given without prejudice to the right of 
the Commission later to rescind the advice and, where appropriate, to commence an enforcement 
action.   
 

In accordance with Section 1.4 of the Commission’s Rules of Practice and Procedure, 16 
C.F.R. § 1.4, this response to your request for advice will be placed on the public record. 
 
       Sincerely, 
 
       /s/ 
       Joshua S. Millard 
       Attorney, Division of Enforcement 




